Pirmoji ponia Diana Nausėdienė trečiadienį Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui Ruslanui Stefančiukui pristatė Ukrainos centro veiklą.

Pirmoji ponia supažindino Rados Pirmininką su centro kasdienybe, iniciatyvomis bei planuojama plėtra, taip pat aptarė visokeriopos pagalbos teikimą iš karo draskomos šalies į Lietuvą atvykusiems ukrainiečiams.

„Lietuva aktyviai rėmė, remia ir rems Ukrainą padedant švelninti karo pasekmes ir gelbstint jos gyventojus. Šiuo metu Lietuvos žmonės vėl telkiami pagalbai siekiant padėti ukrainiečiams išgyventi žiemą. Raudonasis Kryžius kartu su Prezidentūra buria savivaldybes, verslą, žmones aukoti generatorius ir miegmaišius“, – teigė pirmoji ponia.

D. Nausėdienė akcentavo, jog Lietuvoje įsikūrusioms ukrainiečių šeimoms skiriamas ypatingas dėmesys. Pirmosios ponios teigimu, institucijos aktyviai dirba siekdamos pilnai užtikrinti nuo karo bėgančių žmonių teises ir socialines garantijas, sudaryti kuo palankesnes sąlygas greitai gauti būtinus dokumentus, gyventi ir dirbti Lietuvoje.

Į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams iš Ukrainos suteikiama laikinoji apsauga, skiriama socialinė parama: išmokos vaikams, vienkartinė parama įsikūrimui, būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos, šalpos pensijos negalintiems gauti pensijų iš Ukrainos, kitos socialinės ir būtinosios sveikatos paslaugos.

Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijoje esantis Ukrainos centras įsteigtas Lietuvos pirmosios ponios D. Nausėdienės ir Ukrainos pirmosios ponios Olenos Zelenskos iniciatyva. Tai pirmasis toks centras Europoje, kuris duris atvėrė šių metų birželį.

Ukrainiečiams čia suteikiamas saugus prieglobstis, medicininė ir socialinė pagalba, švietimo paslaugos, o svarbiausia – galimybė puoselėti savo kultūrą ir saugoti tautos identitetą.

D. Nausėdienės teigimu, Ukrainos centras Lietuvoje gali daug nuveikti telkdamas intelektualinį potencialą, plėtodamas kultūrinę diplomatiją – ilgainiui visa tai galėtų prisidėti prie instituto, skirto remti Ukrainos prisistatymą Europos Sąjungoje, įkūrimo ir kitų svarbių bendrų tikslų įgyvendinimo.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos informacija ir nuotraukos / Robertas Dačkus